بررسی عوامل مؤثر بر پرداخت از جیب بیماران در بیمارستان¬های تابعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران
Abstract
زمینه و هدف: پرداخت مستقیم از جیب، از روشهای مهم پرداخت در نظام سلامت ایران بهشمار میرود که تأثیرات منفی بر برابری داشته و گروههای آسیبپذیر را به سمت فقر سوق میدهد. با توجه به اهمیت این روش بهعنوان یکی از کلیدیترین موضوعات سیاستگذاریهای سلامت، مطالعه حاضر در راستای شناسایی عوامل مؤثر بر پرداختهاي مستقیم خانوار، انجام شد.
روش پژوهش: این پژوهش، توصيفي- تحليلي بوده و بهصورت مقطعي بر روی اطلاعات جمع آوری شده معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران مربوط به 4 دوره 1 ساله (1395-1392) انجام شد. جامعه آماری شامل تمام بیمارستانهای دولتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. ابزار جمعآوری دادهها، برخی شاخصهای عملکردی بیمارستان بود که پس از جمعآوری، اطلاعات مربوطه، وارد نرمافزار Eviews 6 شد و برای تحلیل دادهها از روش حداقل مربعات استفاده شد.
یافتهها: بر اساس یافتههای پژوهش، 73 درصد از تغییرات پرداخت از جیب بیماران توسط متغیرهای مستقل مطالعه، توضیح داده شد. متغیرهای تعداد پزشک متخصص، تخت روز کل و طول مدت اقامت بیمار در بیمارستان بر پرداخت از جیب بیماران تأثیر معنیداری داشتند (05/0 > p) و ارتباط بین متغیرهای تخت فعال، تخت روز اشغالی و درصد اشغال تخت و پرداخت از جیب، معنیدار نبود (05/0 < p).
نتیجه گیری: پرداخت مستقیم از جیب، پیچیده و معلول فاکتورهای مختلفی بوده و نیاز است که این فاکتورها مورد بررسی قرار گیرند تا با شناسایی و کنترل عوامل تعیینکننده پرداختها و تعیین استراتژیهای مناسب بتوان آن را تا حد ممکن کنترل نمود.