مطالعه تحلیلی بررسی اسیدهای چرب اشباع، به عنوان شاخص مهم در بروز بیماری های قلبی عروقی در شیرینی های سنتی ایران

  • ندا قضاوی
  • ابراهیم رحیمی
  • زهرا اسفندیاری
  • امیر شاکریان
Keywords: اسیدهای چرب اشباع، شیرینی سنتی، بیماریهای قلبی عروقی، کروماتوگرافی گازی

Abstract

مقدمه: تغذیه نامناسب یکی از دلایل ابتلا به بیماری های غیر واگیردار است. مصرف انواع شیرینی ها با محتوای اسیدهای چرب اشباع بالا، در ارتباط با افزایش ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی، کبد چرب غیرالکلی، مقاومت به انسولین و ... است. این مطالعه با هدف گردآوری اطلاعاتی از انواع و میزان اسید‌‌‌های چرب اشباع در شیرینی های سنتی ایرانی انجام گرفته است.

روش بررسی: در کل 369 نمونه (با بسته بندی و بدون بسته بندی) از 23 نوع از شیرینی های سنتی ایرانی به طور تصادفی از برندها و فروشگاه های مختلف شهر اصفهان خریداری و محتوای اسید چرب اشباع آن ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی اندازه گیری شد.

نتایج: میانگین کل اسید چرب اشباع تمام نمونه ها برابر با 6/38% در چربی کل بود. بالاترین میزان آن در شیرینی لوز (4/92%) و کمترین میزان آن در نان خرمایی و کیک یزدی (کمتر از 20%) اندازه گیری شد. بیشتر نمونه ها (5/80%) دارای میزان 50-20% از اسیدچرب اشباع بودند. اسیدهای  چرب اشباع 16:0C، 18:0 C و 20:0C در تمامی نمونه ها یافت شدند و 16:0C بیشترین میانگین کل اسیدچرب اشباع را دارا بود (9/25%). برچسب گذاری برخی فرآورده های شیرینی با کاهش محتوای اسید چرب اشباع آن ها در ارتباط بود.

نتیجه‌گیری: با توجه به بالا بودن میزان اسید چرب اشباع در برخی از انواع شیرینی های پرمصرف ایرانی، اجباری کردن برچسب گذاری شیرینی های سنتی به منظور افزایش آگاهی مصرف کننده از محتوای چربی های جامد و هم چنین آگاه سازی مصرف کننده از اثرات مضر این چربی ها بر سلامت بدن، می تواند در پیشگیری از بروز بیماری های مختلف ازجمله بیماری های قلبی- عروقی کار آمد باشد.

Published
2019-02-23
Section
Articles