بررسی اپیدمیولوژیک و دموگرافیک بیماران مبتلا به سیروز صفراوی اولیه شناخته شده در شهرستان اصفهان از سال 96-1388
Abstract
مقدمه: سیروز صفراوی اولیه یک بیماری مزمن کلستاتیک کبدی است که با التهاب و تخریب پیش رونده و غیرچرکی مجاری صفراوی کوچک و نیز اتو آنتی بادی برعلیه mitochondrial self Antigens مشخص می شود. شیوع سیروز صفراوی اولیه در جامعه غربی بیش از سایر مناطق جهان است. هدف از این مطالعه شناسایی تمام بیماران مبتلا به سیروز صفراوی اولیه در شهرستان اصفهان و توصیف خصوصیات اپیدمیولوژیک و دموگرافیک آن ها میباشد.
روش بررسی: طرح فوق يك مطالعه به روش توصیفی مقطعی از سال 88 تا 96 و از طريق تكميل پرسش نامه و رویت پرونده بیماران و تماس تلفني با بيماران بستري شده قبلي اجراشد. نمونه گيري به صورت سرشماري از تمام بیماران دارای تاییدیه پاتولوژیک بیماری و معیارهای ورود انجام شد. جهت تجزيه و تحليل اطلاعات از نرم افزار. SPSS Version 16 استفاده شد و 05/0> P value قابل قبول است. جهت مقایسه متغیرهای بالینی و جمعیت شناسی( demographic and clinical )در بین گروه های مورد مطالعه از تست های Chi-square test for categorical variables و آمار هاي توصيفي استفاده شد.
نتایج: در این بررسی، 44 بیمار مبتلا به سیروز صفراوی اولیه شناسایی شدند که با توجه به جمعیت 2243249 نفری اصفهان، شیوع این بیماری در اصفهان 96/1 در صدهزار نفر برآورد می شود. از میان این 44 نفر،33 نفر( 76 %) سیروز صفراوی اولیه خالص و 11 نفر (24%) سندرم overlap داشتند (سیروز صفراوی اولیه + هپاتیت اتوایمیون).
نتیجهگیری: در بازه زمانی 9 ساله اخیر میزان شیوع سیروز صفراوی اولیه در اصفهان نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکایی بسیار کمتر بوده و مشابه شیوع آن در ویکتوریای استرالیا می باشد. اکثر بیماران در زمان تشخیص علامت دار بوده که این نسبت با یافته های سایرین متفاوت می باشد.